dimecres, 8 de desembre del 2010

Tambors de guerra contra WikiLeaks

Julian Assange, fundador de Wikileaks,
a l'ull de l'huracà polític i periodístic

Si hi ha dos col·lectius que estan sortint força perjudicats en l'espectacle WikiLeaks aquests són els polítics i els periodistes.

POLÍTICS

Els primers estan destil·lant nervis i odi contra Julian Assange, per tots els porus de la seva pell. Tant és així que s'ha arribat a l'extrem, fa uns pocs dies, de demanar l'assassinat del fundador de WikiLeaks a través de la televisió. Aquí va la perla vomitada per el senyor Thomas Eugene Flanagan, científic de la universitat de Calgary (Canadà) i assessor del primer ministre canadenc, Stephen Harper. Un espectacle dantesc...


Els moments estel·lars són:
  • 00' 18": "I think Assange should be assassinated actually..." (crec que Assange hauria de ser assassinat).
  • 00' 20": "Obama should put out a contract or maybe use a drone or something..." (Obama hauria de contractar o potser utilitzar un avió no tripulat o quelcom similar...).
  • 00' 35": Quan el presentador, incrèdul, li fa veure que allò que acaba de dir és molt fort, el senyor Flanagan es reafirma dient: "I'm feeling really madly today" (Estic molt emprenyat avui).
  • 00' 40": Els convidats al programa somriuen alegrement davant les execrables declaracions... us felicito fills...
  • 01' 13": I la traca final "I wouldn't feel unhappy if Assange does dissapear" (No em faria cap pena si n'Assange desaparegués).

La Interpol va emetre una ordre de detenció internacional, de categoria vermella, la més alta de totes, per tal de detenir el senyor Julian Assange, presumptament acusat de violació i abusos sexuals. Unes acusacions, que, a més, a hores d'ara, són tèrboles i contradictòries i sembla que s'hi barregen preservatius trencats, gelosia i ganes de revenja.

En canvi, el senyor Flanagan (res a veure amb l'entranyable Flànagan de la sèrie "La Granja" de TV3 de fa uns anyets) pot instar i clamar a l'assassinat d'una persona, en viu i en directe, a través de la televisió i no li cau ni un gramet del pes de la llei a sobre.

És més, el senyor Assange va ser acusat de terrorista, per la senyora Sarah Palin, demanant que se'l perseguís com a un membre d'Al Qaeda o com a un talibà, en una nota del seu Facebook del passat 29 de novembre. Senyoreta Palin, prou que li han fet cas!

Però, senyores i senyors... qui està fent, realment, apologia de l'assassinat? Qui és el terrorista aquí? A qui s'està perseguint, però?

PERIODISTES

I com hem dit, el segon col·lectiu que tentineja davant l'allau de revelacions de WikiLeaks és el de periodistes. El suposat periodisme d'investigació ha quedat totalment en evidència davant de la magnitud de revelacions posades a sobre la taula per en Julian Assange. No és periodista, no crec que pretengui ser-ho, però ha aixecat tot tipus de reaccions dins el món periodístic. I no cal anar a cercar exemples massa lluny. Dins d'aquests hi ha els que són reflexius, com n'Antoni Bassas, i escriuen fragments tan crítics sobre aquesta situació com:

"La discreció, quan no el secret mateix, són fonamentals per a l'èxit d'unes converses de pau, l'alliberament d'uns hostatges o la detenció d'uns criminals"

I, al a vegada, tan reflexius com:

"Però les noves tecnologies han fet possible un coneixement massiu, instantani i indiscriminat de qualsevol mena d'informació, inclosos els secrets oficials quan el guardià es despista. I aquest nou accés alimenta també el dret de saber què fan en el nostre nom aquells que hem escollit per a que ens governin".

En canvi, d'altres periodistes d'un estil més fariseu, com en Josep Cuní, ferits en el seu elevadíssim ego periodístic, disparen contra Julian Assange amb ràbia gens dissimulada:

"I al final de tot ens trobem amb un personatge, Julian Assange, que ens apareix com el Robin Hood de la transparència informativa global mentre es nega a ser diàfan en el seu comportament personal i professional. El que es rebota quan li pregunten per la veracitat de les acusacions que pesen contra ell a Suècia per delictes d'assetjament i violació i que porta la Interpol a perseguir-lo per tot el món, o el que li fa llençar pilotes fora quan ha de contestar qui finança la seva empresa".

Bé senyor Cuní, bé. Llenci merda sobre l'acusat i no es molesti a fer l'exercici periodístic d'investigar de què van exactament aquestes acusacions, qui les fa, quan i amb quin objectiu. No es pregunti si no és exagerada una ordre vermella de recerca i detenció mundial d'una persona sota aquesta tipologia d'acusacions farcides de clarobscurs. No es qüestioni perquè Amazon, PayPal, VISA, Mastercard, bancs i d'altres han tancat i boicotejat els comptes i les vies de pagament a WikiLeaks

Serà que no té temps per a fer-se aquestes preguntes, deu estar enfeinat abaixant la temperatura dels estudis de TV3...

10 comentaris:

  1. la veritat és que fa una setmana no tenia ni idea de què era wikileaks. I crec que segueixo sense entendre-ho massa. Em supera tot plegat. Avui es posa cara al personatge que porta de corcoll a tot el món. El final? ni idea, sembla que tot acaba de començar.
    I d'aquí un any, tindrem peli, segur.

    ResponElimina
  2. Francament, la notícia i tot el que l’envolta són surrealistes. Els primers dies ho vaig seguir, però ja n’estic tip d’aquest espectacle dantesc. Entre els uns i els altres... només acabem per veure les seves (les nostres) misèries!

    *Sànset*

    ResponElimina
  3. aquest paio ja pot començar a triar el taud, té els dies comptats...tan si és lliure com si és a la garjola. Ha tocat coses que no es poden tocar i menys en públic.

    ResponElimina
  4. Mentre no afecti a coses essencials, el que fa wikileaks és escampar veritats amagades ...la violència amb que han respòs els Estats Units i Europa bloquejant els seus comptes, impedint les aportacions econòmiques i tota la pesca, com ara detenir-lo i acusar-lo de totes les coses inimaginables em porten a pensar que deu tenir raó ...!

    ResponElimina
  5. Seré breu:

    1) No tots els polítics estan emprenyats. Qui, si no un polític emprenyat, ha filtrat la informació?

    2) Periodisme? Algú li ha fet una ullada al temari del Grau en Ciències de la Informació?

    ResponElimina
  6. Hihihi, a mi m'agrada molt que s'emprenyin...de fet, jo,mig en broma, he demanat un Assange al post d'avui...


    Per cert, saps? El meu llistat de blogs, no em deixa entrar la teva adreça i fa dies que m'hi barallo...creus que hi ha censura porqueril?

    ResponElimina
  7. RITS: La peli, diuen, ja té nom "Operació Payback" que és com s'ha anomenat la resposta conjunta de "hackers" a nivell mundial contra els webs de les empreses que han boicotejat WikiLeaks. Jo trobo que és una història apassionant!

    SÀNSET I UTNOA: Amb això et dono tota la raó. S'està veient un espectacle de misèries bastant espectacular, però prefereixo això que un Gran Hermano!

    GARBI24: Malauradament, o es tria uns bons guardaespatlles o crec que acabarà com tu dius. Aquell típic accident de cotxe...

    ELFREELANG: Com diuen els casetellans "quien se pica ajos come"... la versió en català quina seria?

    JOSEP: Així doncs, estan tots emprenyats, els que filtren i els que observen... i respecte als periodistes, malauradament crec que les facultats són una fàbrica en cadena de descriptors de fets... sense cercar l'origen i la raó d'aquests. Encara en queda algun de la vella escola, però són una espècie en extinció.

    ZEL: Ja he llegit el teu comentari. Ho posarem a la carta dels Reis. No pots entrar al meu blog des del teu llistat? Marededéusinyor... ja m'estan boicotejant també els poders fàctics! No m'abandonis Zel, tu insisteix!

    ResponElimina
  8. Un Senyor, català per a més senyes12 de desembre del 2010, a les 11:35

    ... a mi, defensar-me el Bassas com a periodista no sé, no sé... en un dels seus primers videos sobre aquesta informació, a la sortida d'una conferència de premsa casualment no trobava cap periodista que es posicionés a favor del tal Julian, és a dir, a favor de la democràcia en la informació.

    D'altra banda, algú ha seguit la informació que han els periodistes del departament d'Internacional de TV3 sobre el tema? chapeau! No tenen noms extremadament coneguts però si nivell periodístic

    ResponElimina
  9. Suposo que quant l'home va descobrir el foc devia haver un "lio" de la hòstia, o quant la màquina de vapor va revolucionar la manera de treballar... suposo que ara estem vivint de nou un d'aquests sotracs. El món està canviant per que l'home ha inventat una cosa tremendament potent que tot ho abasta: la Xarxa.

    ResponElimina
  10. SENYOR CATALÀ: Abans de res, disculpes per el retard en la resposta! Mea culpa! Certament en Bassas també té els seus clarobscurs i recordo perfectament el vídeo que comentes. Ja em va semblar una mica sospitós.

    D'altra banda crec que té molta més vàlua que molta de la gent que disposa de programa i va de periodista suposadament especialitzat i de prestigi.

    I en Bassas no crec que se'l pugui acusar de poc compromès... si no, a què es deu el seu exili als Estats Units?

    DANI R: Certament, és una autèntica revolució, però precisament per això, ja estan sonant les primeres veus (i els primers intents) de censura i de control de la xarxa. Caldrà veure si ho aconsegueixen... en aquest cas, juga en la seva contra, la gran extensió d'aquesta arreu del món i la multitud de gent que hi entra i s'hi mou.

    ResponElimina