divendres, 15 de juliol del 2011

Colom català!

Archivo:Peter Falk Columbo.JPG
L'Inspector Colombo/Colom
Fa unes setmanes que l'irrepetible Inspector Colombo ens va deixar (quantes tardes de glòria detectivesca m'havia regalat aquell home, en les reposicions estiuenques que en va fer TV3!)

Una de les característiques més personals de l'inspector (i de l'actor, Peter Falk, que es posava a la seva pell), a part de la seva perenne gavardina que no devia rentar mai, era la seva veu particularment rogallosa. 

El que no sabia és que, a més.... era català!. La meva teoria es basa en el vídeo que va passar TV3 per difondre la notícia de la seva mort. 

"Amb la seva veu rogallosa..." anuncia la professional periodista després de sentir l'Inspector Colombo (Peter Falk) parlant... en un excel·lent català normatiu!

Així, amics meus, estic en disposició d'afirmar als quatre vents que l'Inspector Colombo, ai perdó, l'Inspector Colom era més de la ceba que l'Heribert Barrera! És més, puc sentenciar que en Colombo era descendent directe d'un altre Colom/Colombo famós... en Cristòfor!, quedant, per tant, confirmada també la teoria de la catalanitat del descobridor de les Amèriques!

Sort, doncs, de la magnífica "Banda Sonora Original" (BSO) del vídeo realçant la característica veu rogallosa d'en Peter Falk (la "seva veu"?) interpetant l'Inspector Colombo Colom, si no, aquest secret se n'hauria anat amb ell, a la tomba, pels segles dels segles.

Adéu-siau Inspector!

20 comentaris:

  1. Es veu que era de la Plana de Vic, però de jovenet va venir a Barcelona a estudiar a l'Institut del Teatre (llavors ja portava gavardina i diuen que se la va rentar un cop, quan li van donar el títol).

    ResponElimina
  2. Just abans d'anar a dormir.....he aprés un altre cosa.

    ResponElimina
  3. Home, l'actor Peter Falk no tenia la veu tan rogallosa, però tenia una veu força peculiar, o potser és que se li van enganxar els gestos de tants anys d'interpretar el personatge.

    ResponElimina
  4. A mi no m'ha agradat mai. De fet, quan apareixia per la pantalla canviava de canal immediatament. No puc amb ell. Deu ser que el veia ronyós, i rogallós i... jo que sé! No m'agrada i punt pilota! :)

    ResponElimina
  5. Va morir ahir?? què fort, en parlàvem ahir al capvespre sense saber-ho...

    ResponElimina
  6. A mi també m'agradava molt i, mira, si era català encara millor. Per cert Vida, en Peter Falk va morir el 24 de juny.

    ResponElimina
  7. Si, home, si era el que va fundar el PI

    ResponElimina
  8. Tambe de Pals?? jajajajaj

    bon cap de setmana, porquet

    ResponElimina
  9. I àdhuc crec que va comparèixer a la sala de plens de l'Ajuntament de la vila Torelló en una jornada inoblidable en què li fou lliurada una medalla commemorativa.

    ResponElimina
  10. Ves per on ja tenim l'origen de tot plegat...imaginatiu i original barrejar Colombo amb Colom ....

    ResponElimina
  11. Et pots creure que creia que feies esment del sinyó que va descobrir Amèrica ( sense l'ajut del GPS)? A mi m'agradava, l'home de la gavardina rònica, i al meu marit. I mira, crec que per Catalunya era millor aquest Colom que l'altre, però no sé perquè...

    ResponElimina
  12. Jo també me l'empassava, la seva sèrie! Em vaig decepcionar quan van creure que la senyora Fletcher i el seu "S'ha escrit un crim" li podia prendre el relleu... No era el mateix!

    ResponElimina
  13. Moltíssimes gràcies a tots per la vostra fidelitat i gràcia a l'hora d'interpretar i respondre al post!

    La meva intenció inicial no era tan fer un homenatge al personatge l'Inspector Colombo (que també) com fer una petita crítica que, ni en la notícia de la seva mort, tot i remarcant l'entranyable veu que tenien el personatge i l'actor, ens deixessin escoltar-la... La veu del doblador no dubto que estigui molt aconseguida, però qui s'havia mort no era aquest si no l'actor Peter Falk i a mi m'hagués agradat sentir "la SEVA veu rogallosa"...

    De totes formes, estic amb vosaltres, això també és el nostre petit homenatge a un gran personatge que ens ha fet passar unes grans vetllades d'investigació i misteri!


    GEMMA SARA: Haha, no cardis! Ja deia jo que les V les remarcava molt... I dius que la gavardina se la va rentar un cop? No m'ho crec! Aquesta gavardina jo crec que mai va ensumar un detergent!

    GARBI: Bé, tampoc no creguis tot el que explico aquí, que després encara tindràs malsons!

    VICICLE: Exacte, si fos Palomo ja m'hauria alçat en armes! No per a res, però és que no el veig endrapant els seus propis guisats...

    XEXU: Això és el que m'hagués agradat veure en aquest vídeo! Ara l'hauré de buscar pel youtube...

    FANAL BLAU: Ja en som dos!

    GUSPIRA: Doncs punt i pilota! No t'agradava i punt! Així m'agrada, reafirmació dels propis criteris i personalitat!... però de veritat no el trobaves entranyable? Amb aquella mirada de gosset degollat... i després era més llest que una fura!

    VIDA: Vida, a tot arreu hi ha un astronauta que arriba a la Terra com si vingués d'Arbeca. En aquest cas t'ha tocat el premi a l'Astronauta Rimador. El malaurat Peter Falk va morir deu fer cosa d'un mes ja... però bé, està molt rebé que el seguiu recordant! Això vol dir que alguna petita petja ens ha deixat a les nostres vides, i això ja és un èxit per en Peter i, encara més, pel gran Colomobo (o Colom?).

    JOSEP LLUÍS: I si a la Vida li acabo de dir que sempre hi ha l'astronauta que arriba a la terra desorientat, és ben cert que, sempre hi ha, al costat oposat, aquella persona que vetlla per a que les ovelles no es dispersin i procura per a que tot el ramat mengi, begui i descansi. El premi Àngel de la Guarda se l'endú, en aquest cas, en Josep Lluís per a informar ràpidament i encertada a la Vida i reorientar-la en el camí de la veritat!

    A mi també m'encantava molt!

    ARIS: Osti Aris, doncs tens raó! El cabrit es va deixar barba per a que ningú el reconegués i va demanar uns quants dinerons a en Fèlix Millet que aquest li va "regalar" de forma "caritativa".

    SARGANTANA: Ui, ja tenim conflicte blogaire! La Gemma ha dit que era vigatà i tu dius que és de Pals! Ho deixarem en que era un home de plana (ja fos de la de Vic o de la de l'Empordà).

    JORDI DORCA: Es desempata el conflicte blogaire comentat amb la Sargantana! 2 vots a 1 que era d'Osona! Però llavors, com és que no deia "cardar" tot el sant dia? (no cardis, què cardes, etc...)

    ELFREELANG: Hehe, moltes gràcies! No sé si és molt imaginatiu o és massa poca feina! ;p

    CANTIRETA: És que he jugat a enganyar-vos una miqueta (espero que em sabreu perdonar, eh?). Sincerament, prefereixo el Colom/Colombo inspector que el Colom/Columbo descobridor... massa misèria va dur l'altre cap allà...

    LAIA: Xoca aquests cinc! La senyora Fletcher no arribava ni a la sola de la sabata (ronyosa) del gran Colombo!

    ResponElimina
  14. Ostres! Doncs jo aquest personatge, entre la gabardina, el barret, el posat, el puro! ....m'era del tot desagradable, és que m'imaginava que devia fer pudor i tot!
    Així que per la meva part, molt orgullosa de que fos català...
    Els arguments de la sèrie si que m'agradaven.

    Hi ha gustos per tots!

    ResponElimina
  15. ANNA: Però segur que era un aroma amb carisma... no? Jo crec que devia fer olor a after-shave Floid!

    ResponElimina
  16. Ai que vaig tard...jo no sé perquè mai m'havia agradat gaire en Colombo, el que sí que no em perdia mai era Pacific Blue, la serie dels ciclistes! De petita em tenien fascinada...

    ResponElimina
  17. Jo conec el se fill... també guinya l'ull... és un defecte genètic. I quan surt sempre torna a entrar!

    ResponElimina
  18. PERÒQUÈDIUS: Així ens confirmes la teoria de la catalanitat!

    ResponElimina