dilluns, 2 de maig del 2011

Li garanteixo un judici com cal

Ai Rafeques... ja no estàs de moda...

Aquesta és la sentència que despatxava en Rafeques al programa "Vostè Jutja" de TV3, a mitjans de la dècada dels 80, just abans d'iniciar el procés judicial que es desenvolupava en els diferents programes que es van emetre. Era una mena de garant de l'aplicació de la justícia en el context del programa. Es garantia un judici just i independent.

Avui, en Rafeques s'hauria quedat sense feina o l'haurien arraconat per il·lús i ingenu. Ni judicis, ni tribunals independents, ni advocats, ni fiscals, ni jutges. Res de res. Tot ha estat substituït per soldats, armes i un bon tret al cap, com a veredicte final. Els Estats Units diuen que han assassinat l'ignominiós Bin Laden (i dic diuen, perquè, a hores d'ara, això de que hagin tirat el cos al mar i no hi hagi cap document gràfic d'aquest... fa un cert tuf estrany).

Assumint com a vertadera, però, l'afirmació feta pel propi president dels Estats Units, s'ha de tenir clar que això d'avui té un nom en el dret internacional, se'n diu execució extra-judicial i és un cas flagrant d'agafar la declaració dels drets humans i passar-se-la per l'entrecuix i, a sobre, celebrar-ho als carrers com si s'hagués guanyat la Super Bowl.

Molts podreu dir que el primer en ignorar qualsevol dret fou el mateix Bin Laden amb els seus lamentables atemptats a Nova York, Madrid i altres parts del món. D'acord. Però el món occidental, democràtic, liberal, suposat bastió del compliment dels drets humans, bressol d'orgulloses cultures, filòsofs i polítics no té cap altra resposta que pagar amb la mateixa moneda?

Es poden arribar a entendre els desitjos de venjança, especialment del poble nord-americà, però he dit això, venjança, cosa força diferent del que es coneix (o es coneixia) com a justícia (i és trist veure com molts rotatius i polítics han bramat als quatre vents "s'ha fet justícia!"...). Si ens movem en aquests paràmetres de revenja ja podem tornar a enllustrar les armadures i les espases i donar la benvinguda al revival d'Edat Mitjana en el que estem entrant.

Ah, i un petit darrer detall, el senyor que ha ordenat l'execució final, el senyor Barack Obama, va ser guardonat amb, atenció, el Premi Nobel de la Pau del 2009... 

"Li garanteixo un bon tret al cap" (aquesta deu haver estat la sentència d'en Rafeques Obama en el programa nord-americà "Els Estats Units jutgem").

31 comentaris:

  1. Apreciat porquet, en realitat es tracta d'un conflicte laboral.

    Mentre a finals dels 80 el senyor Ossama feia negocis amb Bush pare i finançava els mujhaidins afganesos que lluitaven contra els ocupants soviètics, la relació era fantàstica.

    Quan l'empleat va deixar de treballar per la CIA i es va rebotar, va passar a formar part de l'eix del mal.

    Els amics yankees mai han fet cas dels clàssics consells de les àvies i les mares, "vigila les amistats".

    ResponElimina
  2. Ho acabo de comentar en un altre blog, jo no em crec res de res, per mi Bin Laden sempre ha estat un invent dels americans, i si ara s'han inventat la seva mort, és perquè algun objectiu tenen, probablement bèl·lic. I nosaltres a creure'ns sempre el que ens expliquen, oi? A EUA són especialistes en cortines de fum. Alguna altra cosa amagaran amb això. Fins i tot el gran salvador de la humanitat, Obama, del que em refio tant com dels seus predecessors.

    ResponElimina
  3. Bé, en el discurs deprés del 11-S, George Bush va dir que "emplearien tots els medis legals i no legals per acabar en Bin Laden" està a les hemeroteques...no m'ho invento.

    ResponElimina
  4. Què bonic que és el segle XXI, i la pau al món i els progressos de la civilització.

    ResponElimina
  5. La veritat és que estic molt confosa amb tot plegat i tinc molts sentiments contradictoris. No vull que em malinterpretis, no em sembla gens bé com ha acabat la cosa, també hagués preferit que l'haguéssin detingut i jutjat, però hi ha tantes peçes en aquest trencaclosques que he arribat a la conclusió que no sé res.

    La sensació que mai sabrem res, la dicotomia de si realment ha estat així o si hi ha una conxorxa (s'escriu així?) que ens amaga un munt de coses, m'acaba generant mal de cap.

    L'únic que si tinc clar és lo diferents que som als americans. Aquí és impensable que sortim a celebrar la mort d'un home de manera tan cruel, per molta mort que hagi portat, en fred encara som incapaços d'alegrar-nos per la mort de ningú. I això em recomforta. Ells que es diuen que tenen una gran democràcia demostren no ser-ho tant.

    Ah, i tb he arribat a la conclusió que potser ha passat quan ha passat però que de moment ja ha baixat el preu del petroli,.... diu molt. La situació de crisi actual demanava un crit d'alé a les economies. Ara, a Gadafi ja ningú el pot donar suport, la seva caiguda està assegurada i llavors,... l'economia mundial...mundial?? o occidental? se'n beneficiarà.
    I qui en sortirà perjudicat? adivines? qui està patint la guerra de Líbia? qui té por que els americans marxin del Pakistan i de l'Afganistan?... tot és tan complexe... però com sempre, el poble és el que pateix

    ResponElimina
  6. per cert, quants records el Vosté jutja!!!!

    ResponElimina
  7. Jo tampoc em crec res! El tio Sam ho manega tot com vol.... i ens fan creure el que volen. Com diria en Cuní.... PROU!

    En fi!!

    ResponElimina
  8. Ai mi això em recorda a la pel.lo una Runningmen que ajan no poden matar al Schawzzeneger fan veure que el maten de cara a l'opinió pública. Realment tot el cas aquest de declaracions sense proves fa mala olor.

    Per cert... Dret internacional? Les EUA? aquests que no permeten que els seus soldats siguin jutjats per tribunals d'altres països? (cas Couso). Aquests que tenen Guantànamo? Aquests que ilegalitzen candidatures polítiques per raons ideològiques.... Umm... Bé, aquests darrers potser sóns uns altres, però també es passen la legalitat per l'entrecuix ;)

    ResponElimina
  9. per si l'han tirat al mar....jo de moment no menjaré peix......que aquests s'ho mengen tot

    ResponElimina
  10. home tampoc era un xai el senyor això si existia de debò sempre he sospitat que era un invent....però tens raó l'haurien d'haver enxampat i jutjat....far west tornem enrere

    ResponElimina
  11. Si que fa tuf si ...
    Els srs. del nobel potser que s'ho començin a plantejar a l'hora d'anomenar candidats .... millor que el declarin deserts

    ResponElimina
  12. Jo estic amb en XeXu i l'Alba. Em sembla molt estrany que en deu anys no l'hagen pogut enxampar i ara resulta que el tio estava tranquil·lament al seu xalet.

    ResponElimina
  13. Miri avui m'han dit una frase força encertada... "Aquest món és més segur però també menys just..."

    ResponElimina
  14. porquet, ho has explicat molt i molt bé. Tens raó.I jo ja no vaig entendre aquest premi Nobel a un senyor que encara no havia demostrat res. Tot just acabava de començar, com aquell que diu.

    Ara el món és una injustícia constant... constant. Per molt que desitjo la justícia com el que més, mai no he cregut que existeixi de veritat, la Justícia institucionalitzada, tampoc és justa, mi no ho ha estat. Però malgrat això sempre és millor que la revenja.

    ResponElimina
  15. Ahir va ser Sant Despropòsit, al final tot plegat et deixa la sensació d'estar llegint un còmic, i això provoca molta distància entre tu i els aconteixements. Ah! i no ho oblidem: nosaltres també som americans, i l'Obama també és el nostre president, o sigui que la responsabilitat del que està passant també ens pertoca, per molt que cadascú, a nivell particular, ho considerem repugnant.

    ResponElimina
  16. com la Carme.. per molt que desitjo la justícia com el que més, mai no he cregut que existeixi la veritat, tot i aixi la justícia institucionalitzada, tot i no ser justa, és molt preferible a la revenja..

    ResponElimina
  17. Ho veig tot tan estrany, però tant, que tampoc em refio de ningú... Però suposant que tot fos cert, va ser el primer que vaig pensar, que quina manera tan estranya tenen de definir el mot "justícia".

    Per cert, el programa Vostè Jutja m'encantava :-))

    ResponElimina
  18. Doncs mira, sense haver llegit el teu post, coincidim en algunes coses.
    Molt bon el detall del Nobel de la Pau... la van ben cagar quan li van donar.

    Pobre Rafeques... si ell pogués opinar...

    ResponElimina
  19. Sí. però en el teu argument et falla la major, com es deia abans. En l'enllaç que poses veuràs que no es considera crim contra la humanitat sí és un acte de guerra. I els EE.UU estan en estat de guerra contra el terrorisme des del mateix 11-S. (És a les hemeroteques). I una petita apreciació, que et corregeixi no vol dir que sostingui la seva postura, només que intueixo com pensen a l'ala Est de la Casa Blanca.

    ResponElimina
  20. Ja poden dir el què vulguin que jo no m'ho crec. Només s'ha "filtrat" una imatge on s'ha demostrat que és un muntatge amb photoshop (que la meva tieta paquita hagués sabut fer millor...).

    Quan veia a la tv les imatges dels americans celebran la mort del Bin Laden, no sabia distingir si eren americans. L'eufòria que demostraven no era pròpia d'un país "civilitzat"... O_o

    ResponElimina
  21. Jo també estic molt confós. No sé si creure'm la notícia i també penso que hauria d'haver estat jutjat. Que era culpable d'avançada? D'acord, però no sé si ha actuat de la millor manera. Dubtes, molt dubtes.

    ResponElimina
  22. Home, si considerem que el mateix Jesús va dir que qui escandalitzés només un dels infants petits, li haurien de lligar una pedra de molí al coll i tirar-lo al mar, els cristians no van tan desencaminats. Molt més que petits, han escandalitzat els germans orientals en aquest cas. És clar que la meitat del clero també hauria de fer cap a mar, i llavors sí que seria perillós menjar peix.

    ResponElimina
  23. Tot plegat fa mal olor, passat un temps es sabrà tot o no? igual que passa a les pelis. Mentrestant només compte la seva justícia venjativa.

    ResponElimina
  24. Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris! No afegiré pas massa cosa, només dir que, la mort d'aquest innombrable energumen no la ploraré ni gens ni mica, però està clar que m'hagués encantat veure'l assegut al banc d'acusats i poder assaborir com la llei queia al capdamunt d'aquesta figura tan funesta.

    Com ja vaig dir en un post antic, a la guerra s'hi va a matar i si aquest salvatge va morir en un intercanvi de trets, doncs mira, mala sort... però tot sembla apuntar que les coses no van acabar d'anar així.

    Una llàstima no haver pogut donar exemple al món a través d'un judici exemplar.


    DR.CABRÓ: Està clar que hi ha massa connexions entre aquest personatge i, especialment, la família Bush i la CIA. Segurament veure'l assegut al banc dels acusats amb dret a torn de paraula hagués posat nerviós a més d'un. Així doncs, com es diu "mort el gos, morta la ràbia" i fora problemes o incomoditats.

    XEXU: Doncs fins que t'he llegit a tu no m'havia pas plantejat aquesta possibilitat. I la veritat, com més hi penso més versemblant em sembla. Els EEUU són capaços d'inventar-se aquesta i altres històries pitjors. Pel que fa a Obama, creia que podria ser quelcom diferent, però ara sí que ja m'ha caigut totalment als peus. Com diuen els castellans "los mismos perros con distintos collares".

    ARIS: Doncs no recordava aquest dada i l'ha trobo molt bona! Així doncs, només cal aplicar la seva estructura mental i tenim el perquè de tot plegat.

    JOAN: Molt bonic oi? Cada cop tinc més clar que l'espècie humana és incapaç de conviure en harmonia amb ella mateixa i el seu entorn. L'home és pervers per naturalesa (i això no m'ho he inventat jo!).

    RITS: Moltes gràcies per la teva reflexió. Molt bonica, espontània i a la vegada argumentada. Jo em sento tan o més perdut que tu. De fet, en tots aquests temes de la geopolítica no en sabem de la missa la meitat. Tot es mou en informes confidencials (Wikileaks ja ha plegat o què?), despatxos tancats, operacions secretes. La immensa massa de la població no sabem ni per on van els tirs (i a vegades, literalment).

    Tens tota la raó quan dius que aquí, almenys de moment, som un pèl diferents als americans i no s'ha sortit als carrers ha celebrar la mort de ningú. A Madrid bé ho podien fer.

    I tranquil·la que segur que, en la mort de Bin Laden, ja han contemplat tots els possibles efectes, tan els terroristes com els econòmics. Una altra cosa és que els puguin controlar, sobretot els primers. I tant uns com els altres, com tu dius, ja sabem qui els rebrà en primera línia de foc.

    I sí... el Vostè Jutja era genial!!!

    ALBA: Sembla que perden pes econòmic davant la Xina, sembla que ja no dominen el món del bàsquet com abans, sembla que ja no són els reis del mambo... però segueixen manegant el món a la seva manera, com ells volen i amb les seves regles. A mi em fa ràbia (i no em considero anti-americà, però en casos així...).

    CARQUINYOL: Tu mateix ja has fet una llista de greuges que desqualifiquen els EEUU (i algun altre país) com a garant de la democràcia. La democràcia i la justícia la interpreten a la seva manera i la amollen a les seves necessitats. Ells manen.

    GARBI: Les maleïdes cadenes tròfiques encara ens faran sortir una barba espessa com la que tenia. I llavors vigila, la CIA, la Interpol, els GEO i l'Anacleto Agente Secreto es poden plantar a casa teva i no amb una Gilette...

    ELFREELANG: No no era pas un xaiet, més aviat una mala bèstia i un salvatge, en el sentit més pejoratiu del terme. Jo no sé si és un invent o no. Com he dit abans, fins que no he llegit en Xexu jo no m'ho havia plantejat mai (sóc benpensat de mena!) però jo desitjava veure'l al banc d'acusats. Sembla que sí, que tornem al Far West d'en Clint Eastwood.

    ResponElimina
  25. SRTA.TIQUISMIQUIS: Quan ja li van donar el Nobel de la Pau, l'any 2009, recent arribat a la presidència... vaig deixar de seguir els Nobel. Més pena no es pot fer, i com sempre, el temps ha acabat posant a tothom al seu lloc.

    JPMERCH: La veritat és que jo m'esperava que estigués, almenys en un bunker sota terra, i resulta que no, que campava tan alegrement per un barri de militars jubilats. Tot plegat sona a conya marinera.

    MOLON LABE: La frase és bona, però jo crec que no és pas més segur ara que abans de la mort d'en Bin Laden. Fins i tot, potser al contrari. Els radicals ja tenen un màrtir més, una icona, i compte que les icones i els símbols mouen molta passió i molta fe, i ja sabem que la fe mou muntanyes.

    SR.TINC: Moltes gràcies!

    CARME: Moltes gràcies! El tema del Nobel ja clamava al cel en el seu moment (quanta gent que treballa de debò per la pau al món i que passa absolutament desapercebuda) i ara, el temps, ha posat tothom al seu lloc.

    Com ja he dit més amunt, jo ja crec que creure en la justícia, en un món més amable forma part de les utopies humanes, doncs per la pròpia naturalesa de l'home això és impossible.

    I la revenja, jo penso, no hauria d'existir ni com a darrera opció possible. I no vull que cridin justícia quan volen dir venjança. Embruten la justícia, embruten la democràcia, embruten la persona humana.

    CLIDICE: Tu ho has dit. Jo també m'ho vaig mirar amb molta distància, però potser el que em va indignar més i el que em va portar a escriure el post, al final, va ser la reacció del poble americà, i de tota la classe política mundial. Una vergonya que gent que es postula fermament en contra de la pena de mort va i ara digui que s'alegra de l'execució d'aquest personatge... no entenc res i crec que se'ns en foten a la cara.

    LOLITA LAGARTO: Doncs no, la justícia massa sovint brilla per la seva absència. I si a més, allà on hi ha hagut revenja o assassinat i posem el mot justícia ja podem tancar la paradeta.

    ASSUMPTA: És que no puc entendre com poden parlar de justícia! Coi! Si volen que parlin clar i diguin "sí senyor, ens hem venjat!", però es deuen pensar que ens mamem el dit. Ara, veient les reaccions dels líders polítics mundials... tots tan contents (partidari i detractors de la pena de mort) a mi se m'acaba l'esperança d'un món més just.

    Vostà jutja ha estat un dels grans programes de la TV!

    TU, JO I L'OTIS: Doncs sí, hem coincidit! A veure si ens vindran a buscar amb helicòpters i forces especials... En Rafeques jo crec que deu estar ben amagat sota la taula, no fos cas que també el vinguin a buscar.. què és això de garantir judicis com cal?

    ALYEBARD: Doncs la teva apreciació és correctíssima. El que passa és que el terme "conflicte armat" és una invenció dels EEUU per a definir el que no és una guerra (que ha de ser declarada per dos rivals), llavors ja poden posar al calaix de conflictes armats tot allò que ells també han anomenat "conflictes de quarta generació" en que s'hi engloben coses tan repugnants com el terrorisme. Així que, feta la llei, feta la trampa i si no tinc res que justifiqui la meva acció creo termes i més termes i tira pel dret i fot-li pel broc gros. Ells segueixen jugant com volen i marcant les normes quan i com ells volen. La resta del món... doncs això, som la resta.

    ResponElimina
  26. MENXU: Benvinguda en aquest racó de la catosfera! Al veure les celebracions al carrer no sabia distingir si allò era Washington o algun indret perdut habitat per radicals celebrant qualsevol animalada d'atemptat. No estem massa lluny...

    JORDICINE: Doncs per això està la llei, perquè a qui se li ha anat la pinça fins a Saturn li caigui una pena de presó fins més enllà de la nostra galàxia. Així m'hagués agradat veure podrir-se aquest energumen entre reixes. Però bé, veure'l veure'l... no sé ni si el veurem mort (si és que ho està).

    OLGA: Els fanatismes religiosos són un dels pitjors mals d'aquesta espècie nostra, vinguin de la religió que vinguin. I totes les religions tenen una història de violència que les ha sustentat durant segles i segles. No sé si podrem mai acabar amb aquesta xacra. Magnífica apunt!

    CARME: Ai Carme, jo no crec que mai sapiguem res (ara ja ens han dit que no ensenyaran cap foto, i en el cas que l'ensenyessin qui diu que seria real?). Tot són ombres i dubtes. L'única certesa és que el senyor Obama ja remunta les enquestes. Visca la demagògia! No entenc res...

    ResponElimina
  27. A mi també m'hagués agradat més veure'l assegut en el banquet del acusats i que el pes de la llei li hagués caigut al damunt per tots els seus delictes...Tot és molt confús i no entenc res!!...Però de bon matí no ens capficare'm pas amb aquests assumptes que en res podem canviar...Només ells ho sabran del perquè de tot això...
    Qué tinguis mot bon cap de setmana!!

    ResponElimina
  28. MONTSE: Doncs sincerament sí que m'agafen ganes d'ignorar-ho tot i dir "ja s'ho faran"... el que passa és que, malauradament, com ha dit la Clídice tots n'acabem essent responsables i víctimes d'aquestes accions i vulguem o no, al final ens hi veiem involucrats en els efectes col·laterals, secundaris, o digues-li com vulguis, que tot això pot acabar tenint.

    Que tinguis molt bon cap de setmana!

    ResponElimina
  29. Jo no crec en el Bin Laden, com tampoc crec en els 3 Reis Macos, perquè potser són invents de la gent gran per tenir als d'esperit feble atemorits. Em fa pudor d'il·lusionisme patròtic, vès!!

    ResponElimina
  30. CANTIRETA: Doncs ja formes part d'una bona legió de blogaires que no acaben de creure en aquest personatge. Jo, innocent de mi, ni m'ho havia plantejat però m'esteu començant a fer dubtar. De totes maneres si no és amb ell, serà amb altres històries que sempre intentaran justificar les seves accions en pro de la pau i seguretat mundial. Gestionar la por ho fan de conya, s'ha de reconèixer, i amb una població atemorida pots justificar qualsevol animalada!

    ResponElimina