dilluns, 10 d’octubre del 2011

Collage grec

Grècia i les seves illes són...

Història, filosofia, monuments, pedres, columnes, ruïnes, capitells, temples i l'Acròpolis.



Pobles, esglésies, ermites, escales, passatges, places i blancor, molta blancor.



Platges solitàries d'aigües cristal·lines i de sorra blanca, roja o negra, i alguna muntanyeta.



Bellíssimes postes de sol dia sí i dia també i alguna lluna plena que les succeeix.



Terra de contrastos, de blancors immaculades amb òxids de rovell, de pedreres feridores i vaixells abandonats allà enmig de la muntanya, de guàrdies en dubtoses postures i vestits, de cartells de nyigui-nyogui per a restaurants exquisits, d'infinitat d'habitatges en esquelet, de rucs pels carrers, d'estàtues abandonades abans de ser aixecades en pedestal, de columnes derruïdes i del rebuig enmig de la història convertit en art jovial.



I per això, i a pesar d'això, però per sobre de tot, rabiosament mediterrànies.



"Sóc del tot d'aquest antic mar solar, sóc de Mallorca, i sento una vigoritzadora comunió amb la vasta pàtria que va des de les hirsutes muntanyes berbers fins a la irisada escena cultural grega, passant per la plenitud de qualsevol matí en què una vela llatina dibuixa un signe d'essencialitat a l'horitzó blavós"

Fragment de Mediterrània (onatges tumultuosos)
Baltasar Porcel

31 comentaris:

  1. O t'han contractat els de l'oficina de turisme de Grècia, o realment aquest viatge va ser espectacular... i amb les imatges que ens mostres, em decanto per això segon.

    ResponElimina
  2. Quines fotos, quin lloc!!! M'ha encantat aquest collage, si és que ets tot un artista!! Vénen ganes d'anar a Grècia ara mateix!
    Salut i abraçada!

    ResponElimina
  3. No conec en absolut Grècia ni les seves illes... però vist això, potser hauré de fer un pensament!

    ResponElimina
  4. M'has fer reviure un viatge a Grècia que va ser fantàstic. T'han quedat uns mosaics molt macos, amb les fotos precioses no podia quedar de cap altra manera.

    ResponElimina
  5. Aquí, jo mateixa, com a fidel porquerola, la propera vegada disposada a fer de "porteadora de maletas".
    És conyeta, estimat. :)
    Me n'alegro d'aquest viatge tan bonic!
    Un petó i un gruny carinyós.

    Hauré d'anar-hi, oi?

    ResponElimina
  6. En un dels meus viatges pendents agafaré un veler i aniré fins a Kastellorizo (Megiste) tot fent escala a cada illa i a cada racó. Beven ouzo i retzina amb els pescadors. Sominar és de franc ;-)

    ResponElimina
  7. Quin bon muntatge has fet amb aquestes imatges tan bones i plenes de detalls i color, de Grècia i les seves illes...
    És un dels llocs què, des de fa temps, tinc moltes ganes de visitar!!
    M'ha agradat molt el reportatge i la manera en que ens ho has explicat.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  8. Es una barreja de Tarragona i ses illes balears...unes fotos magnífiques...pobres grecs, per això, només els hi queda la platja de lo arriunats que estan...

    ResponElimina
  9. Caram! t'anava a dir com en XeXu :) no hi he estat mai, però ara ja m'agradaria! En aquesta Grècia teva eh! no en "l'altra".

    ResponElimina
  10. És, també, una manera de puntualitzar, i d'ensenyar els nostres matisos culturals. Gràcies.

    ResponElimina
  11. jo ara mateix començaria a fer vacances......però ara de seguida!!!

    ResponElimina
  12. Quines fotos més genials! Quines ganes d'anar-hi!

    ResponElimina
  13. Oh, oh, oh....quina meravella!!! Com se't va acudir penjar un post així en un dilluns??? Que ens vols torturar o què? Bé, sort que demà és festa..perquè sinó t'hagués picat el crostó i tot! ;P

    Les fotos són molt xulis i els collages t'han quedat genial...et veig futur com a dissenyador gràfic d'alguna revista de moda que sempre fan collages semblants als teus! Els sis són espectaculars, però potser el de les postes de sol (i lluna!) és el que em fa caure més la bava. Tot i que la foto de la piscina amb aquestes vistes precioses també tira molt (i això que sóc molt més de platja que no de piscina), però clar, aquesta és..una preciositat.

    Un petonet!

    ResponElimina
  14. Quin post, porquet! Això es deixa anar de mica en mica, així de cop pot fer mal.

    ResponElimina
  15. Wow, quins collages més bonics, porquet!! A cadascún que veia pensava que el següent no m'agradaria tant... però no, el següent, i l'altre, i l'altre... Molt macos!

    ResponElimina
  16. M'acabo de mirar tooootes aquestes fotos i t'haig de dir que m'has fet molta enveja. Es un paradís que el tenim a la nostra Mediterrania i no li fem el cas que li hauríem de fer.

    ResponElimina
  17. Uauuu, sembla un anunci! Unes fotos precioses i una composició encertadíssima... amb ganes de tornar-hi, no ho vaig aprofitar massa: hi vaig anar de viatge d'estudis. :(

    ResponElimina
  18. Tens vena de seductor, Porquet; amb aquestes imatges i els textos, m'estan entrant unes ganes boges de tenir un idil·li amb Grècia! A través de la teva mirada, és un paradís.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  19. Ostres, Porquet! que aixó no es fa. Quines ganes que tinc d'anar-hi!

    Petons!

    ResponElimina
  20. Mare meva, això són autèntiques postals!!! Preciós, magnífic!!

    Jo entrava a felicitar-te pel C@TS i em trobo aquest post... estrany que no l'hagués vist abans a la barra lateral!!... Mira, així he gaudit d'unes vacances gregues inesperades hehehe

    ENHORABONAAAAAAA!!! (tacar-te la corbata t'ha portat sort hehehe)

    ResponElimina
  21. Ui! Encara no he pogut respondre aquest post que l'ASSUMPTA i en VILAPOU ja han entrat a felicitar-me pel premi C@ts al blog revelació! Gràcies i gràcies parella (Assumpta, ja m'estranyava que encara no haguessis vist les fotos... ;p). I moltes gràcies a la resta de blogaires! Sou una família fantàstica!

    Quan pugui respondré aquest post com es mereix!

    ResponElimina
  22. Hola Porquet, he vist en el blogger: Un salt al món que vas estar aquest estiu a Berlín i que la teva amiga et va donar bons consells per gaudir al màxim d'aquesta ciutat. Jo hi estaré del 27 de desembre a l'1 de gener i t'estaria molt agraïda si em recomanessis algun lloc per dormir, llocs per visitar i tot allò que creiessis que haig de saber. Moltes gràcies!

    ResponElimina
  23. Aix Porky... quina enveja que em fas! Fa un munt de temps que dic que vull anar a les illes gregues i no trobo ningú que m'hi vulgui acompanyar! I ara, tot veient les fotos he pensat que l'estiu vinent tant sí com no, me n'hi vaig! Hombre yaaaaa!
    M'han agradat molt els collages que has fet... segur que tens un munt de fotos precioses... Com hauràs gaudit, bandido! grrrr!!! Mira que no dir-me si volia venir... i jo que et convido a les festes del poble... Porky malo! ;p

    ResponElimina
  24. darrerament no tinc massa temps per dedicar-lo a la catosfera i hi ha posts que em queden per comentar dies i dies. Vaig veure els mosaics i vaig pensar que me'ls volia mirar ben detingudament per comentar-los.

    M'has portat tants records!!!! identifico records de Santorini perfectament: la red beach, la de perívolos, el poblet que no recordo el nom.... i suposo que la resta son de Naxos. Oi que em vas dir que anaveu a aquestes dues? a Paros tb? no l'he sabut reconèixer en cap!!!!

    Al salvapantalles tinc unes pedretes de Folegandros (ja ho se que sóc molt pesada amb aquesta illa) i darrerament me'n torno cap allà. Hi he de tornar, és meravellós! les platges, els poblets, el menjar, les gents.... meravellós. dels millors viatges que he fet! i veig que per a vosaltres tb va ser un molt bon viatge!!! me n'alegro moltíssim!!!

    ResponElimina
  25. Vaig mooolt tard a respondre els vostres comentaris en aquest post! (deu ser la ressaca dels c@ats ;p). En fi, per fi us vaig poder ensenyar uns retalls de Grècia i les seves illes, ara que ja he pogut posar una mica d'ordre al més de mig miler de fotos que he acabat deixant com a bones per a l'àlbum de records.

    De forma deliberada no he volgut parlar dels grans problemes que està patint la societat grega actualment. Tant durant el viatge com en aquest post m'he volgut centrar en les moltes coses bones (i algunes no tant) que té aquest país i les seves illes. En especial les illes són una mena de petit paradís que, de veritat, valen molt la pena de visitar. Són meravelloses. Jo sempre deia que no havia visitat cap paratge mediterrani com les nostres estimades Balears... però després d'haver visitat algunes poques de les illes que conformen l'arxipèlag grec... he de confessar que, almenys, a les Balears, els ha sortit un molt digne competidor!

    Al tornar d'aquest viatge una cosa vaig tenir molt clara: Tornaré! (I'll be back.... ara m'ha quedat una mica Terminator...)


    XEXU: Xxxxxt, no em descobreixis! Que m'enduc un sobresou del diner públic grec fent aquestes camanyes... així els deixo una mica més desmanegats ja! No, seriosament, fas bé en decantar-te per la segona opció. No sé si es pot catalogar d'espectacular, però almenys sí de meravellós i digne, molt digne, de ser visitat almenys un cop a la vida.

    ALBA: Oi oi oiiii quantes floretes! Només t'ha faltat un "guapo"!!! ;p No t'ho pensis, si l'estiu que ve tens ganes de fer platja i bons menjars... cap allà que has d'anar!

    YÁIZA: I dos o tres! I tots en la mateixa direcció! Cap a ponent, cap a orient, cap a Grècia! Val molt la pena Yáiza, de veritat.

    CARME: Moltes gràcies Carme! Així que tu també ja ets coneixedora dels petits tresors que amaguen les terres gregues! Tothom que conec que ha anat a Grècia algun cop a la seva vida n'ha tornat encantat. Tenen un encant especial aquelles terres.

    FANAL BLAU: Uiiii, no t'ho recomano això de fer de "porteadora de maletas"... que sempre porto uns maletots que fan por! No vegis quines suades que vaig fer tot passejant el trasto amunt i avall... buf! (el pitjor del viatge!). Ni t'ho preguntis... hi has d'anar! Segur que faries unes fotos molt millor que les meves! (i les gaudiríem al teu blog).

    Un altre potxó i gruny carinyós per a tu, porquerola meva!

    ALYEBARD: Haha, quins somnis més "tremendus" que tens Aly! Doncs deixa de somiar-ho i fes-ho realitat! Bé, potser això del veler pot costar més, però els senyors de Vueling o qualsevol altre t'hi duen prou ràpidament! Ah, i no deixis de fer un frapé (molt clàssics i els més bons que he tastat mai) en una terrasseta vora el mar, mentre el sol es pon a l'horitzó... mmmm

    CARQUINYOL: Doncs imagina-te'ls en viu i en directe! Meravellós, de veritat.

    MONTSE: Ai Montse, moltes gràcies per les teves paraules d'elogi. No deixo de considerar-me un simple novell en fotografia. Sempre m'ha agradat però mai he entrat a fons a estudiar-ne de veritat (potser ara m'hi poso mica en mica). Així que venint d'una blogaire com tu, amb un blog amb un nivell de fotografies, per mi, espectacular, doncs em fa immensament feliç que pensis això!

    Doncs si tens al cap visitar-les de fa temps (com a mi em passava)... no ho dubtis. No et decebran... al contrari!

    ResponElimina
  26. ARIS: Tu has dit en altres paraules el que en Baltasar Porcel expressa en la novel·la que menciono i que jo he intentat il·luminar amb les fotos... la Mediterrània, malgrat la seva barreja de cultures, té un substrat comú que fa que, malgrat anem a terres foranes, mai ens sentim del tot estrangers allà on estem. Ja m'ha passat al Marroc, a Sardenya... i en molt major grau a les illes gregues!

    Llàstima de com està el país, certament. Llàstima...

    CLIDICE: Aquesta també existeix Cli, també! Malgrat tot, aquest país té molta bellesa i això he volgut remarcar en aquest post. Potser són les ganes d'aixecar una mica el vol o de no deixar-nos endur per l'espiral de pessimisme. Almenys jo, passant unes setmanes per allà, vaig tornar molt renovat d'esperit, d'ànim i d'optimisme! Els grecs, malgrat tot, continuen sortint cada dia a treballar, a viure a tirar endavant!

    JORDI: Depèn. Si vols fer-ho més aventurer, estil Almogàver, agafa't un llagut i enfila el velam cap a l'orient. Jo vaig ser més pragmàtic (i insostenible) i ho vaig fer amb aquests avions de metall que volen cel amunt!

    JORDI DORCA: Com ja he comentat més amunt, ja he visitat diversos paratges mediterranis i, en tots, malgrat ser països diferents, he acabat trobant una mena de substrat comú que fa que mai t'acabis de sentir estranger en aquestes terres. I això, a Grècia, a les illes gregues, potser ho he notat més que en cap altre lloc. No s'entén un borrall del què parlen, però les mirades, la manera de fer... no ho sé, alguna cosa, fa que els sentis molt més propers que altres cultures.

    GARBI: Aiiii i jo! Vacances permanents a les illes gregues... això deu ser el paradís!

    GLO.BOS.BLOG: Hahaha! Doncs no ho sé! A veure, Benidorm no té res a veure amb això eh? ;p Gràcies!

    TIRANTLOBLOC: Moltes gràcies! Doncs si vols anar-hi no és pas gens complicat! Som-hi!

    BARCELONA M'ENAMORA: Hehehe, per això m'he esperat a respondre'l en diumenge... per a no fer-vos (fer-me) més mal! Moltíssimes gràcies pels teus elogis de les fotos! Dona, m'estàs fent plantejar que potser puc començar a tirar currículums per a buscar noves feines i nous reptes! (cosa que sempre m'ha agradat). Ara, ja et dic que aquests collages... bé, el mèrit de les fotos és meu eh?, però el de fabricar els collages el senyor Google (as usual) amb el seu Picasa fan coses molt divertides i de forma molt senzilla!

    Jo també sóc molt més de platges (solitàries) que de piscines... però, de veritat Barcelona, aquesta piscina... era una petita meravella, una joia, un petit paradís... amb aquelles vistes sobre la caldera de Santorini... buffff, bé, tu ja ho has dit tot! Potxó!

    CÀNDID: Haha, ja ho vaig pensar ja que potser era una fartanera de fotografies... però o ho feia així o em passava fins el Nadal penjant posts de Grècia i les seves fotos. Llavors possiblement m'haguéssiu acabat insultant i censurant el blog! ;p

    FERRAN: Moltes gràcies company! M'agrada haver-te fet gaudir amb aquests collages! La veritat és que no n'havia fet mai, però clar, amb la mà de fotos que tenia em vaig dir que o ho enllestia ràpid o, com li he dit al Càndid, em passava fins al Nadal posant-vos fotos de Grècia, amb el conseqüent col·lapse mental que això hagués provocat ;p Una abraçada!

    ARIADNA: Doncs sí! Tu ho has dit! És cert que, almenys els catalans, valorem moltíssim les Balears (i amb raó). Però si tenim la paciència d'afrontar unes hores (poques) més de vol, trobem paradisos tan o més dignes que les estimades Balears. Així t'he fet molta enveja? ... però molta??? ;p

    ResponElimina
  27. CARINA: Ep! Benvinguda per aquest racó de la catosfera! Espero que t'hi sentis a gust! Gràcies pel teu comentari! Uiiii els viatges d'estudis, a mi em passa el mateix amb Itàlia. Hi vaig anar de jovenet en viatge d'escola, però llavors no estava per a visites turístiques... i si bé la vam recórrer gairebé tota... no la vaig aprofitar gens, així que és un dels viatges que tinc pendents!

    Si t'han agradat les fotos (que veig que sí... moltes gràcies per les floretes!) no dubtis a tornar-hi i a fer-ho amb calma i temps. És com millor s'assaboreixen aquestes illes.

    GALIONAR: Ai Galionar... si em poguéssis veure ara pel forat del pany em veuries vermell com un pigot! Quines paraules tan boniques que m'has dedicat. No sé pas si me les mereixo! Jo només us he explicat i mostrat el que bonament he pogut captar d'aquelles terres orientals. La bellesa, la seducció, la màgia i la llum l'han posada tota elles. Sens dubte. Jo, per la meva part, ja m'he quedat eternament enamorat de la bellesa helènica, per a sempre més. Moltíssimes gràcies!

    MORTADEL·LA: Ep! Què bé tornar-te a tenir per aquí! I tant que es fa! Se us ha de fer una mica les dentetes llarges... ;p

    ASSUMPTA: Moltes gràcies Assumpta! Per les floretes de les postals gregues, per les floretes del premi c@ts... en fi, per totes les floretes que sempre em llences! (i que jo recullo amorosament i les poso, cada dia, en aigua fresca!).

    Per cert, la taca de la corbata no se me'n va!!!! Saps com puc fer marxar les taques de Nocilla? (dubtaves que no fos Nocilla?). Per cert, no engreixa tant la Nocilla, dona. No et preocupis pels excessos de la gala! ;p

    VILAPOU: Moltes gràcies mestre!

    SARA: Hola Sara, benvinguda! Doncs sí vaig estar a Berlín i em va agradar molt! Si vols, per a fer-ho més àgil em pots escriure a elporquet@gmail.com i t'explico quatre cosetes.

    GUSPIRA: Hahahaha!!! Dona, no ho sabia!!! Si no t'ho hagués dit!!! Va dona, segur que pots enganyar algú per a que t'hi acompanyi! Val molt la pena, de veritat, jo crec que pots trobar bona companyia per a visitar aquelles terres. I si no, els ensenyes aquest post i ja veuràs com se'ls fan les dentetes llargues! ;p

    Jo també feia molt de temps que hi barrinava i mira, finalment, cop de cap i cap allà! I, de veritat, és preciós, brutal... en tornaràs encantada. Hi has d'anar sí o sí! Com jo a les festes del teu poble! Avisa'm amb temps la propera vegada i ja prepararé les meves millors mudes per anar a fer uns pasodobles! ;p Gràcies per les floretes de les fotos! (i tant si en tenia més... moltíssimes més... però potser al final m'haguéssiu assassinat!).

    RITS: Riiiiits! Estava esperant els teus comentaris a aquest post! ;p Enamorada com ets de les illes gregues... sàpigues que ja en sóc un més en aquesta comunitat de feligresos apassionats de les illes helèniques!.

    Doncs tens molt bona vista! Has identificat perfectament les de Santorini Efectivament, la resta són de Naxos (brutal Rits.... em va encantar Naxos) i algunes d'una escapada d'un dia que vam fer a Hydra (preciosa, i amb un dinar estratosfèric!). A Paros no hi vam anar.

    Santorini és espectacular a nivell de paisatges, però Naxos em va robar el cor amb el seu ambient més tranquil, solitari, de platges bellíssimes i, a més, amb bona muntanyeta!

    I no t'enganyo, quan estàvem per allà i miràvem els mapes de les illes vaig pensar en tu! Cada cop que veia Folegandros hi pensava! Així que, com que m'he jurat que jo allà hi torno segur, la propera vegada ja tinc una illa segura per visitar. Aniré a Folegandros! La vull veure, la vull assaborir...

    Rits, estic com tu, allò és genial, brutal, meravellós, no tinc prou paraules. Ha estat un viatge espectacular! Visca la religió de les illes gregues!!!! Me'n declaro devot etern!!!

    ResponElimina