divendres, 26 d’octubre del 2012

No em toquis els ous

Potser per l'abrupta geografia que la dificulta, potser per l'orgull bastit a base de segles entre comtes i bandolers, la qüestió és que és ferrenya terra.

Segurament rau aquí l'origen de l'exabrupte que aquell cambrer de la Plaça de Sant Pere de Besalú, davant la sorpresa dels presents, va etzibar amb veu de tro:

"Una tortilla española?!? No en tenen prou fotent-nos els calers que ara ens volen cardar els ous! Aquestes gallines són nascudes a Besalú i els seus ous ben catalans!!!"


Davant de tan magna resposta fins en Tallaferro es va remoure en les entranyes essencials d'aquella seva històrica terra. 

Fins n'Esparver fugí entre gorgs i congostos, Bassegoda enllà, sense temps d'etzibar cap altra punyalada.

"Mentre'l pastor lo cura, llança un sospir,
alçant á la montanya los ulls humits:
-Bon comte [Tallaferro], -li demana, - ¿vos faig patir?
-De nafres com aquesta, pastor, me'n rich;
dinou mon cos ne duya y ara'n duch vint."

Fragment del Cant V - Tallaferro
Canigó (Jacint Verdaguer)

44 comentaris:

  1. Caram, el que està clar és que si una cosa no li faltava a aquest cambrer, eren ous!

    ResponElimina
  2. El que és de Catalunya pels catalans! (i no cal pas "a robar el que es pugui", ja en tenim prou).

    ResponElimina
    Respostes
    1. HELENA BONALS: I tant que sí! Si els ous són catalans no crec que mai en pugui sortir cap truita que es digui espanyola. Si de cas una bona truita de patates!

      Elimina
  3. què és la tortilla española?? la que hi porta patata??? bahhhh!!! s'ho inventen tot.....
    Me'n vaig a fotre'm un entrepà de catalana. ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. ALBA: Huas! Albaaaa, i de postres una bona crema catalana (i cremada) acompanyat d'una ratafia! #fempaís

      Elimina
  4. És que són ganes de provocar... No poden demanar una truita de patates?!

    ResponElimina
    Respostes
    1. GLO.BOS.BLOG: Això és el que deuria pensar el cambrer... més quan a la carta del bar estava escrit "truita de patates".

      Elimina
  5. hauriem de fer més cambrers d'aquests....amb prous ous com per dir prou.
    Curiosa història que no sabia....i tant aprop que en tinc el poble.

    ResponElimina
    Respostes
    1. SR. GASULL: Potser seria bona idea clonar cambrers com aquest de Besalú (i cambreres...) i escampar-los pel territori. Aquest segur que no et duria un cafè amb llet en demanar un cafè amb gel...

      Elimina
  6. Això em dóna una idea per al govern espanyol: espanyolitzar la cuina catalana: "crema española", "butifarra con callos", "pan sin tomate"...
    (Però bé, gràcies als ous del cambrer i les gallines de Besalú, acabem de conèixer el gegant Tallaferro d'Arenys de Mar :) bona nit, porquet.

    ResponElimina
    Respostes
    1. GEMMA SARA: Gemmaaaa no vagis donant idees que aquells d'allà són ben folls! Preservem tot allò nostre amb l'amor i l'estimació amb què ens ho han llegat les generacions dels nostres padrins i les seves precedents. Amb la força i l'energia del cambrer de Besalú tenim bona base per a seguir endavant!

      Per cert, jo també vaig anar a veure els gegants d'Arenys gràcies a la història d'en Tallaferro!

      Elimina
  7. Sempre han de tocar allò que no sona! Casumcoi, quina gent!

    ResponElimina
    Respostes
    1. CARME: Si és que n'hi ha que són especialistes a tocar-nos el voraviu...

      Elimina
  8. Mira jo que en temes de gallines i ous només coneixia la cançó d'en Llach ara ja en sabré un altre!
    Bon cap de setmana porquet :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. DRAPAIRE DE MOTS: Hehe, mai és tard per aprendre una cosa més, ni que sigui per ous!

      Elimina
  9. je je molt bo, ara, no es té que enfadar. A Madrid tots els restaurants et porten pantomaquet "pantomaca català" mentre esperes el dinar...

    ResponElimina
    Respostes
    1. ARIS: També tens raó, però suposo que l'home s'estimava les gallines a rabiar i encara molt més els seus ous!

      Elimina
  10. jajaja molt bona! de fet jo sempre he dit truita de patates!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ELFREELANG: I tant! Tota la vida! Truita de patates! I en tot cas, truita de trumfos a la terra dels meus padrins!

      Elimina
  11. Truita de patates!! ara me n´has fet ganes...
    Au idò, demà truita de patates, una micona de all-i-oli, i una bona llesca de pa moreno amb una amanida de domàtigues i preves verds...

    Aferradeta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. SA LLUNA: Apaaaa, quin menú que et vas fer? Se't va posar bé? Ara me n'has fet venir ganes tu a mi... demà truita de patates per sopar! I amb ingredients ben mallorquins també!

      Elimina
  12. Respostes
    1. NÚRIA PUJOLÀS: Si badem no ens deixaran ni les engrunes al rebost!

      Elimina
  13. caram, una mica virulent, no? caram, ja deuen anar ben cofoies les gallines de Besalú amb un mascle tan protector dels seus ous.

    ResponElimina
    Respostes
    1. RITS: I tant! Ben orgulloses que deuen pondre els ous! Potser sí que va sonar una mica virulent... però en tot cas no pas tant com les animalades que ens arriben des de l'altra banda.

      Elimina
  14. Que no et posin jou;
    que no et tallin l'ou:
    bona botifarra
    per allò que ens cou.

    ResponElimina
    Respostes
    1. OLGA XIRINACS: Massa coses ens couen i potser ha arribat l'hora de calmar aquest dolor i no deixar-nos tocar ni un sol ou.

      Elimina
  15. Potser calen molts cambrers amb aquesta tenacitat, i no pas altres que coixegen a la primera de canvi. Els ous ja fa temps que ens els toquen, a tots plegats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. DAFNE: El sector de la restauració, malauradament, està molt mancat, darrerament, d'una atenció correcta... i encara molt més d'una atenció correcta en català. Qüestió d'ous i qüestió de compromís!

      Elimina
  16. Aquí a l'Alt Empordà a Mollet de Peralada, als cellers La Vinyeta (sembla un anunci) però són molt bona gent tenen el Outòcton* (he fet un recorta i pega de la informació i et passo enllaç)
    Recuperant la gallina empordanesa aperdiuada
    Durant la Mancomunitat, l’Empordà era un punt de referència en la cria d’aviram autòcton, i s’hi realitzaven moltes fires i concursos. La gallina empordanesa aperdiuada —espècie minoritària que fa uns peculiars ous foscos i piguellats— va arribar pràcticament a extingir-se durant la Guerra Civil. Afortunadament, en una masia de Castelló d’Empúries hi van perdurar alguns exemplars, que van fer possible la recuperació d’aquesta varietat tant especial. Actualment a La Vinyeta comptem amb un petit galliner a l’aire lliure on les gallines reposen en un entorn privilegiat, entre pins i oliveres.
    http://www.lavinyeta.es/rebost/ous/

    ResponElimina
    Respostes
    1. MARTA: Moltes gràcies per la informació, Marta! No cal que dubtis ni un moment... a la mínima que pugui hi faré cap per tastar-los!

      Elimina
  17. Ous, ous i més ous. Una abraçada, EL PORQUET.

    ResponElimina
    Respostes
    1. JORDICINE: Ens en calen i caldran unes quantes dotzenes, Jordi!

      Elimina
  18. Hola porquet, vaig llegir en un comentari que vas ficar en una altra pàgina que tens un "senzill i humil llibret" escrit pel teu padrí que tractaria sobre la seva experiència a la guerra civil. Jo estic cursant segon de batxillerat i el meu treball de recerca he volgut centrar-lo a la guerra civil a Les Garrigues i em preguntava si d'alguna manera podria tenir una còpia o poder-li fer un cop d'ull.

    Gràcies :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. ANÒNIM: Per qualsevol qüestió sobre això escriu-me a elporquet@gmail.om

      Elimina
  19. Respostes
    1. JOMATEIXA: Moltes gràcies! Millor va ser la cara del personal que hi havia!

      Elimina
  20. Sabeu que pasa amb els Ous als Supermercats a casi tots , bas mires el preu possa OUS A Tan ... agafas els OUS hi ja no son Ous son HUEVOS en castallà es imposible trobar OUS en etiquetat en català he imposible tot son HUEVOS . Una vegada volia LLET en una botiga i com nomes tenien LECHE no la baix comprar baix marchar sense la LLET . Dies despres la dona diu avui podras comprar LLET la va fer portar etiquetada en català . Els petits jestos son poderosus com se sol dir he Els Cataklans volem OUS no Huevos he els del Supermercats no se enteren he . Josep Pages i Canaleta CARDEDEU

    ResponElimina
  21. Jo si hu tin clar si algu me vol Tocar els Ous , jo de seguida miro tambe de tocar--li a el als seus ous . Si me posen ami de mala LLET jo precuro possa de mala LLET tambe els altres per fer les paus . Ja huba dir algu No ja millor forma de guarda la Pau que estar dispuesto per la Guerra he .Mireu un consell Si us toquen els OUS no estigueu pasius si no agresius contesteu de la mateixa manera els toqueu els OUS a els Josep Pages i Canaleta 8 CARDEDEU )

    ResponElimina
    Respostes
    1. JOSEP POUS: M'agrada el teu esperit combatiu, sí senyor. Necessitem empenta i trempera com la que demostres per fer-nos respectar i per evitar que ens treptgin... els ous i la resta del país!

      Elimina
  22. El que toca i molt als OUS a molts Catalans es ARTUR MAS amb les putes i inutils Retallades Socials fam molt de mal he quels toqui tan i tantes vegades seguides . JA Me agradaria tenirlo a tiro per tirarli alguns OUS a el ja com el ens els toca a nosaltres que sapiga que contens esten amb el he . Clarar que aixo no es diu no en toquis els OUS mes aviat seria ARTUR MAS NO ME TOQUIS MES ELS MEUS POCS DINERS No en toquins més els COLLONS Podria tocar ELS OUS dels Rics a els no els toca res ni els collons ni els toca els seus diners . ARTUR MAS Ens deixa sense diners als pobres ni per anar cumplar OUS per menjar I despres arriba JUNQUERAS I ENS DIU TENIN QUE ser lleials fidels a ARTUR MAS el ques fa aquestas putes retallades i ens tenca SERVEIS De Urgencia de NIT de molts pobres tenca Hospitals Guarderias publicas CAL dir que ARTUR MAS es un Mestre amb aixo de tocar ELS OUS ALS CATALANS JE JE JOSEP PAGES CANALETA .... CARDEDEU

    ResponElimina